To już piąte spotkanie z Pawłem Edmundem Strzeleckim i Australią, w ramach realizacji projektu Archiwum Państwowego we Wrocławiu Oddziału w Bolesławcu w związku z ustanowieniem przez Sejm Patronem Roku 2023 – Pawła Edmunda Strzeleckiego. Poprzednie odbyły się siedzibach miejskich i powiatowych bibliotek: w Lubaniu, Zgorzelcu i Bolesławcu oraz w Klubie Garnizonu Warszawa.
W spotkaniu 19 września uczestniczyła młodzież z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu, klasa III (technik żywienia) i klasa 4 (technik hotelarstwa) pod opieką Pana Pawła Domzalskiego i Pani Sylwii Czernatowicz.
Starsza kustosz Barbara Grzybek, pracownik bolesławieckiego Oddziału oraz dr Włodzimierz Wnuk z Melbourne, działacz Polonii Australijskiej (autorzy projektu) przedstawili w formie prezentacji sylwetkę Pawła Edmunda Strzeleckiego ”jako wybitnego badacza, podróżnika, odkrywcy i filantropa, pierwszego Polaka, który okrążył indywidualnie kulę ziemską w celach naukowych”.
Autorzy podążyli tropem Strzeleckiego po Australii, który zbadał m.in. Góry Wododziałowe, wszedł jako pierwszy (udokumentowane wejście) na najwyższy szczyt kontynentu (2228 m n.p.m.),który nazwał Górą Kościuszki. Przemierzył piechotą ponad 11 tys. kilometrów, a wyniki tych peregrynacji opublikował w pierwszej monumentalnej naukowej książce o Australii – „ Fizyczny opis Nowej Południowej Walii i Ziemi van Diemena”.
Autorzy projektu poszerzyli spotkanie o informacje na temat historii Australii i współczesnych ciekawostkach. Mówiono o barwach narodowych tego kraju, o specyficznej ale fascynującej faunie i florze. Oraz o złocie, do okrycia którego przyczynił się P.E. Strzelecki.
Mówiono o Polakach żyjących w tym kraju, o organizacjach polonijnych, o opiece ze strony państwa polskiego nad dokumentacją wytwarzaną przez te organizacje. Pomoc tę realizuje Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych drogą delegowania archiwistów polskich, których zadaniem jest porządkowanie i ewidencjonowanie wytworzonej tam dokumentacji.
Spotkanie zakończyło się smakowitym akcentem kulinarnym bowiem młodzież przygotowała specjalnie na tę okazję przekąski australijskie - ciasteczka owsiane oraz mini burgery.
Opracowała: Barbara Grzybek
Zdjęcia: Paweł Domzalski